Варненци на протест срещу добива на шистов газ
Варненци на протест срещу добива на шистов газ / Дарик Добрич

Протестно шествие срещу проучването и добива на шистов газ ще се състои във Варна. Протестиращите ще се съберат в 11.30 ч на Козирката, откъдето ще потеглят към входа на Морската градина. Организатор на протеста, който ще бъде граждански и надпартиен, е инициативен комитет „За чиста България – Варна”. Той настоява за мораториум и забрана на всякакви дейности, свързани с технологията "хидравлично разбиване" за проучване и добив на шистов газ в България.

След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компании с цел проучване или добив нефт и газ, казват организаторите на протеста.

Гражданските организации се обявяват за въвеждане на мораториум върху всякакви дейности, свързани с използването на технологията «хидравличен удар» за проучване и добив на шистов газ у нас. Те настояват още за законова забрана за използване на технологията поради неоправдано високия според тях риск, отнесен към ползите за държавата.