Варненци излизат на протест срещу високите цени на горивата
Варненци излизат на протест срещу високите цени на горивата / Sofia Photo Agency, архив
Варненци излизат на протест срещу високите цени на горивата
81469
Варненци излизат на протест срещу високите цени на горивата
  • Варненци излизат на протест срещу високите цени на горивата

Протест срещу високите цени на горивата и борбата с монополистите на пазара с горива ще се проведе днес във Варна и няколко областни града. Протестът е насрочен за 18 часа пред бензиностанция Лукойл на магистрала „Хемус“, посока летище Варна. Митингът се организира във Фейсбук, като до момента участие са заявили повече от 30 души. Въпреки че в последните дни цените на бензина и дизела спаднаха и достигнаха до 2,20 лв., организаторите на протеста смятат, че това намаление е недостатъчно.

Организаторът на митинга във Варна Николай Мирев коментира пред Дарик, че проведената от правителството акция срещу качеството на горивата е изместила въпроса със завишените цени, като според  него цените на горивата в България са сред най-високите в цяла Европа и не отговарят на моментната ситуация и рекордния спад в цената на петрола. Мирев и останалите организатори на протестите в страната си обясняват това с монопола на пазара.

„Не сме доволни от цената и качеството на горивата. Не сме доволни и от борбата с монополите - тя е неефективна. Смятаме, че подкрепата от изпълнителната власт за монополистите е причина цените да не падат, тъй като изкуствено не се създава конкуренция. Всички знаем, че Лукойл е първоизточникът на проблемите и на високите цени. Затвореният пазар, който правителството е създало, за да облагодетелства монополиста, е в основата на това да имаме едни от най-скъпите горива в Европа и на бавното падане на цените им в България. Високите им стойности пряко завишават и цената на всички продукти от първа необходимост, като по този начин се срива и икономиката на страната ни“, коментира Мирев.

Според него реалната цена на литър бензин и дизел трябва да е 1,70 лв., а не сегашните 2,20. Сред исканията на протестиращите са прекратяване на монопола на Лукойл и понижаване на цените на горивата, ежемесечен контрол на качеството на продаваните дизел/бензин и газ по бензиностанциите, разследване защо и как е разрешено на Лукойл да държи около 40% от пазара на горива на дребно и 90% от този на едро, както и приемането на закон, с който производителите на горива да не могат да продават във веригите си на дребно.

Протестиращите искат още и оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, тъй като според тях той е застанал на страната на монополистите. „Смятаме, че кандидатурата му за министър е много странна, тъй като експертните му качества не съответстват на поста, който заема. В последно време прави все повече и повече издънки, като в интернет се появи информация, че приятелката му е станала PR на Лукойл България, което според нас е конфликт на интереси“, коментира Николай Мирев.

Очаква се протестът във Варна да протече мирно и без блокада на магистрала „Хемус“. Протестиращите ще пристигнат с автомобилите си и ще паркират в аварийната лента на магистралата. Ако исканията им не бъдат чути, те са готови на по-радикални мерки и провеждането на нови митинги.