Вадят с помпа смартфони, паднали в училищни тоалетни
Вадят с помпа смартфони, паднали в училищни тоалетни / снимки: ThinkStock/Getty Images и Дарик Варна
Вадят с помпа смартфони, паднали в училищни тоалетни
85328
Вадят с помпа смартфони, паднали в училищни тоалетни
  • Вадят с помпа смартфони, паднали в училищни тоалетни

Варненско училище си купи вакуумна помпа като решение на проблема с падащите в тоалетните смартфони.

За да се намалят разходите по отпушване на канализацията, в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" инвестират в техниката. Помпата влиза в употреба при случаи на попаднали в канала мобилни телефони.

Инцидентите започнали през есента на миналата година. Случаите не са толкова чести, но се случва на седмица в тоалетните да попаднат по 1-2 телефона, признават от училищното ръководство.

При всяко попадане на смартфон в тоалетните се налага викането на специализирана техника. Намесата й струва на школото по няколкостотин лева на отпушен канал. Това са излишни и непредвидени разходи, обясни пред Дарик помощник-директорът по административно-стопанската дейност Владимир Василев.

Към канализацията поемат всякакви телефони. В много от случаите обаче потъват последни модели на смартфони от високия клас.

При паднал в канала телефон помпата решава проблема, но само ако не се пусне водата. В противен случай се налага викане на специализирана техника. Ако телефонът бъде изваден, се връща на собственика. Неизвадените заминават към главната канализация.

„Всичко е от небрежност и невнимание. Телефонът обикновено се носи в задния джоб на дънките, откъдето лесно пада", посочи Василев. Той обясни, че учениците многократно са били инструктирани да пазят вещите си. Проблемът е бил поставен и на родителски срещи.

Ученици: Казаха ни да ги оставяме в чантите или да ги даваме някой да ги държи

„Заради инцидентите вече внимаваме повече и ги оставяме в чантите си", сподели възпитаничка на туристическата гимназия. Неин съученик пък разкри, че всички в класа имат смартфони, само един техен връстник има обикновен телефон.

Вадят с помпа смартфони паднали в училищни тоалетни
netinfo

В Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" се обучават около 850 ученици. Бъдещите хотелиери, ресторантьори, готвачи и сомелиери се обучават в 31 паралелки.

Санитарните възли в гимназията са ремонтирани, с фотоклетки. Хигиената е на добро ниво, за което си грижи специализирана фирма, отбелязаха от училищното ръководство.