Уволняват учител за блудство, директорката на училището също
Уволняват учител за блудство, директорката на училището също / mirela.bg

Процедура по дисциплинарно уволнение на учителя Свилен Кирчев от ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Царевци, община Аврен, и директорката Ирина Рангелова започва Регионалният инспекторат по образование – Варна. Това съобщи шефът на институцията Венцеслава Генова след вчерашния рейд на екипи от РИО и отдел „Закрила на детето“ в селото, пише ТОП НОВИНИ.

Социалните работници и педагозите са разпитали момичетата от училището по повод скандалната жалба на майка на две шестокласнички в полицията срещу преподавателя Кирчев. По сигнала за блудство над близначките, подаден на 14 януари, върви проверка в Четвърто РУП – Варна. В хода на проверката показания са дали 8 момичета от 6-8 клас. Станало ясно, че учителят от доста време практикувал „заниманията си“ с децата. Той ги слагал в скута си и ги опипвал. Това била цената да не им пише слаби бележки по математика, физика и английски език, които преподавал.

„Благодарение на работата на РИО – Варна една дълго време забулвана тайна е разкрита“, каза Венцеслава Генова. При проведените разговори с децата станало ясно, че Кирчев е говорел по циничен начин пред тях за секс и ги е „ограмотявал“ по темата. Преподавателите в основното училище са били наясно със ситуацията. При проверката те признали, че ако инспекторатът е бил в неведение за поведението на учителя, за тях това не е нещо ново. Хората от Царевци и учителите обаче си мълчали, вероятно поради зависимост от Кирчев. Той бил властна натура и на практика се изживявал като директор на учебното заведение „в сянка“.

От 6 г. Свилен Кирчев живеел под един покрив с изпълняващата длъжността Ирина Рангелова и е чудно как тя не се е досетила и не е разбрала за странното поведение на половинката си. Децата са споделяли и с учителите за посегателствата, но това било прикривано като срамна подробност, каза Генова.

Екипите на РИО и „Закрила на детето“ установили, че не става дума само за деца от малцинствата, напротив, повечето са от българския етнос. В момента част от тях не посещават учебните занятия и са изпратени далеч от Царевци, други си стоят вкъщи. Тези, които ходят на училище, са придружавани до входната врата и след това прибирани от родителите си.

„В инспектората работя вече 16-17 г. Не си спомням такъв разтърсващ случай  в практиката си“, каза Венцеслава Генова. В момента Свилен Кирчев е в отпуск и затова от РИО ще разговарят с него идния понеделник, допълни шефката на инспектората.

Преди 7 години Свилен Кирчев бил уволнен от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна за занижаване на оценки на ученици и неправилно водене на училищната документация. Това е станало след сигнал от родители. Сред мотивите за освобождаването му не е било посочено анормално сексуално поведение. В продължение на 1 г., след като бил уволнен от директорката на Пета гимназия, Свилен Кирчев стоял без работа, а след това заминал в Царевци.

След изнасянето на информация  в медиите за блудствата в местното училище в интернет се появиха откровени разкази за „подвизите“ на даскала и от „варненския“ му период. Също и подробности, които Свилен Кирчев поднасял на ученичките за интимния си живот с директорката Ирина Рангелова.

Работата на педагози и социални работници с децата от ОУ „Д-р Петър Берон“, на които е нанесена огромна психична травма, ще продължи.