Уличното изкуство влиза в подлезите на Варна
Уличното изкуство влиза в подлезите на Варна / снимка: Пресцентър на Община Варна

Два подлеза във Варна и пространствата около тях ще бъдат изрисувани чрез активното участие на млади художници. Инициативата е по проект „Ползата от подлеза“ и е част от кандидатурата на града за Европейска младежка столица през 2016 година. Проектът има за цел да подобри градската среда чрез младежко участие, правейки я по-приятна с помощта на уличното изкуство, съобщиха от общината.

Първият подлез – до базар „Левски”, вече е готов, а през месец октомври предстои да бъдат изрисувани стените и на друг подлез, който ще бъде определен от общината.

В рамките на проекта на сдружение „ИДЕА“ се включиха над 30 младежи, художници и доброволци. Идеите за начина, по който да изглежда подлезът, както и цялостното изпълнение, са на ученици и студенти. Реализацията на проекта отне над 60 часа рисуване, много усилия и 10 предварителни срещи на екипа. ИДЕА иска да покаже, че уличното изкуство може да допълва градската среда по ненатрапчив начин и да докаже на обществото, че графитите и стенописите не са вандализъм и могат да бъдат красиви и вдъхновяващи.

Впечатленията на участници в проекта:

Мирослава Милева, обучител в рамките на проекта, студент 3-ти курс във ВСУ:

По време на проекта се чувствах много, много щастлива и развълнувана... може би малко недоспала, и нямах търпение да дойде всяка следваща сесия. Най-приятно ми беше рисуването с минувачи, които искаха да се включат, защото непрестанно ме изненадваха с безкрайното си въображение.

Мая Донева, координатор на проекта "Ползата от подлеза", младежки работник в ИДЕА:

„За мен е изключително постижение, че успяхме да осъществим този проект. Много е трудно да представиш абстрактна тема като уличното изкуство по смилаем начин, който едновременно да се хареса на хора от различни поколения, младежи от различни субкултури, а и дори на самите художници. Работата на доброволците в екипа беше изключително качествена и те изцяло се отдадоха на каузата - да покажем, че уличното изкуство може да облагородява и разкрасява, че това не са драсканици, а изкуство. Изключително благодарна съм на всички доброволци в екипа на ИДЕА - художници, обучители, на всички хора, които минавайки през подлеза, се спираха и ни поздравяваха за работата ни.”