Учат държавни служители  на жестове и мимики
Учат държавни служители на жестове и мимики / netinfo
Около 300 държавни служители в цялата страна ще бъдат обучени да предоставят услуги на жестомимичен език. Обучението ще започне още тази година, като целта е услуги на жестомимичен език да се предлагат във всички местни администрации. Това заяви във Варна министърът на държавната администрация Николай Василев при откриването на Ден на кариерата за хората с увреждания.

Предвижда се в областните администрации да бъдат поставени микрофони за нуждите на хората с увреден слух, а сайтът на министерството да бъде озвучен, за да бъде достъпен и за хората с увредено зрение, обави още министър Василев.

Листовките на министерството и личните визитки на министъра пък ще бъдат с надпис на Брайловата азбука.

Ден на кариерата за хора с увреждания 2007” се провежда за трети път, като това е първото гостуване на форума във Варна. От 15 до 17,30 часа представители на 40 фирми ще се срещнат с хора с увреждания от региона. Целта е хората в неравностойно положение да получат шанс за професионална реализация и пълноценен живот.

Участието в инициативата е напълно безплатно, всички разходи са за сметка на организаторите на проекта - Българско сдружение за личностна алтернатива.

Освен министър Николай Василев, на откриването на форума присъстваха депутатът Деница Димитрова и популярните телевизионни водещи Иван и Андрей.

62 безработни варненци с трайни увреждания са били назначени на работа през първото тримесечие на годината. 46 от тях са започнали работа без работодателите да са ползвали предвидените в закона облекчения, съобщиха при откриване на форума от регионалната Агенция по заетостта.