/ DarikNews.bg, архив
В последните години се засилва трафикът на хора от България към Норвегия и  Швейцария. Крайна дестинация за експлоатация на наши сънародници често са и  Гърция, Италия, Австрия, Белгия и Швеция. Данните са на Върховна касационна прокуратура и бяха обявени на заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора.
 
За първите 6 месеца на тази година в страната са регистрирани 366 пострадали от трафик на хора. От тях повечето (319) са жени, като непълнолетните момичета са 22. 

Най-често става въпрос за сексуална експлоатация (235 души, от които само 6 мъже) и трудова експлоатация (44-ма пострадали). Жертви на трафик на хора са станали и 73 бременни жени с цел продажба на бебето. Държани в принудително подчинение са били 14 души. 

Социалните мрежи - опасни за децата
 
В последно време във Варна се забелязва тенденция все по-често жертви на трафик на хора да стават лица с психични заболявания. Причината е, че след това те са негодни да станат свидетели, разкри Петя Атанасова, председател на сдружение „Младежка инициатива за устойчиво развитие и член на Местната комисия за борба с трафика на хора.

Много често набирането на жертви става от институции и дори кризисни центрове. Обикновено „агентът” е жена, която се сближава с момичетата, предлагайки им „някоя цигара, добро отношение и малко джобни”, обясни Анна Николова,  председател на Фондация „SOS – Семейства в риск” и също член на Комисията.  

Трафикант на бежанци хванат във Варна

България е основно източник на жертви на трафик на хора и в по-малка степен транзитен пункт и крайна дестинация на трафик. Има случаи, в които българи са експлоатирали чужденци, най-често с обещания за брак и съвместен живот. По този начин у нас са приведени и експлоатирани жители на Полша, Чехия и Унгария, посочи Николова. 

Тази година 150 професионалисти от Варна са преминали обучения за идентификация и насочване на жертви на трафик на хора. Да противодействат на този вид престъпления са обучени социални работници, училищни лекари и мед. сестри, учители, гранични полицаи и полицаи от РПУ-тата във Варна.