/ safeinternet.eu
Ползването на социални мрежи като Фейсбук крие опасности за децата. Затова е добре родителите да следят всички техни публикации в социалната мрежа. Това заяви пред Дарик Петя Данева, мениджър на проекта „Безопасен интернет”, чиято цел е повишаване на бдителността и уменията при онлайн престоя на децата.
 
По време на обученията с гимназисти и техните родители немалко деца са споделили, че във Фейсбук са получавали покани от непознати хора. Отправяни са им неприлични предложения и са им пращани снимки с неприлично съдържание. Чрез мрежата тийнейджърите често разкриват местонахождението си, което се използва от зложелатели и може да им навреди, показва опитът на Данева. 
 
Съвет към подрастващите е при общуване в социалните мрежи да изолират доколкото е възможно публикуваните снимки, защото те остават като трайно съдържания в Google и могат да бъдат открити по всяко време. Да се възползват в по-голяма степен от функциите на поверителност, да споделят фотосите и публикациите само с най-близките приятели и постовете има да не се свързани с локация, са другите препоръки за безопасно ползване на социалните мрежи.
 
„Има начин те да уведомят хора, които искат да знаят къде се намират, по друг начин, не като го публикуват публично. В крайна сметка това може да им изиграе лоша шега и най-малкото да им причини неудобство”, обясни Данева.

safeinternet.eu

Голям процент от родителите на тийнейджъри нямат профили в социалната мрежа, е станало ясно по време на обученията. За по-големите деца е добре родителите да следят всички публикации на своите деца. Да разговарят с децата си, да ги изслушват и да не ги нападат, съветва специалистът.
 
При деца на възраст от 2 до 7 години общуването или играта на детето трябва да бъде изцяло наблюдавана от родителя. При малчуганите от 7 до 10 години, когато децата вече имат по-голяма самостоятелност в употребата на дигитални средства, родителите могат да ги ограничават с въвеждане на родителски контрол на телефона, таблета и компютъра, обясни Данева.
 
Проектът “Безопасен интернет” е  финансиран от дирекция “Превенции” към община Варна и представлява онлайн базирана информационна кампания с включени към нея интерактивни обучения. Целта е повишаване на бдителността и уменията по отношение на престоя на децата в интернет. Очакваните резултати от проекта са понижаването на риска от злоупотреба с лични данни, трафик на хора, интернет тормоз, намаляване на риска от следене, ограничаване на личната информация, която се споделя в интернет пространството.