/ Impact Press Group, архив
От началото на годината са санкционирани 752 шофьори в обхвата на Синята зона, а извън нея - 5361
Тодор Иванов
100760
Тодор Иванов
  • Тодор Иванов
Уведомлението за съставен фиш, поставено под чистачката на колата в отсъствие на водача, не е документ, който може да бъде обжалван, а само известие. Недобросъвестни адвокати обаче обжалват уведомленията на глобени водачи, за да получат хонорар, предупреди в предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов. 

Обикновено адвокатският хонорар е между 100 и 200 лева, за да напише възражение за глоба, която е 20 или 50 лева. „Тази процедура е абсолютно безсмислена и адвокатите го знаят.

Можете безплатно да подадете жалба или възражение в Общинска полиция”, уточни зам.-кметът. Той обясни, че фиш не може да се обжалва, а оспорването му води до анулиране на фиша и съставяне на акт, който вече може да се обжалва по съответния ред.

Възражения могат да се пишат както на самия акт, така и в 3-дневен срок в Общинска полиция. „Ако преценя, че гражданинът има основание за това, което твърди, актът се отменя и цялата история приключва”.
 
Има уважени не малко жалби. Понякога полицейските служители не описват правилно обстоятелствата или не са посочили или са сгрешили правната норма, която е нарушена.

Водачи със стикер за хора с увреждания паркират на места, на които не е разрешено. След като бъдат глобени, изтъкват аргументи от здравословен характер. „Законът е регламентирал привилегии за хората със специални потребности, но това се изразява в нарушение на 4-5 пътни знака и нищо повече. Никъде в закона не е уточнено, че може да се паркира в зелена площ или върху тротоар, включително и от човек със специална потребност”, обясни Иванов.
 
Практиката показва, че има много случаи на глобени за неправилно паркиране, които впоследствие търсят стикери от близки и познати. Понякога се установяват и нарушения във връзка с издадените документи за инвалидност. Има и случаи на установени фалшиви ТЕЛК документи.

От началото на тази година за нарушаване на пътните правила в обхвата на синята зона са санкционирани 752 водачи, съобщи Тодор Иванов. Той разкри, че контролът в зоната се извършва от два екипа на Общинска полиция, които, по думите му, се справят се много добре.
 
Извън синята зона са наложени 5361 глоби за различни нарушения, като  повече от половината са за паркиране върху тротоар.

Неплатените в 7-дневен срок глоби с фиш се превръщат в наказателно постановление, което след това се изпращат до НАП, които имат грижата да събират глобите. Обикновено изпращането към данъчните става след 2-3 месеца, тъй като винаги има допълнителни обстоятелства като  забавена поща например.
 
За живеещите в обхвата на синята зона след 19.00 часа и през почивните дни паркирането е проблем за живеещите в зоната. Изготвено е предложение работното време на зоната да бъде удължено до 22.00 часа в делнични дни и през целите почивните дни. За внасяне на предложението за разглеждане в Общинския съвет обаче ще че изчака пускане в действие а втория етап на синята зона.

Целият разговор е в прикаченото аудио.