Такситата във Варна поскъпват, връщат старите тарифи
Такситата във Варна поскъпват, връщат старите тарифи / Dariknews.bg, архив

Таксиметровите услуги във Варна ще поскъпнат, след като общинските съветници от комисията по транспорт единодушно гласуваха да бъде отменено решението, определящо минимални тарифи от 0,60 лв. за изминат километър през деня и 0,65 лв. през нощта.

В началото на годината няколко фирми в морския град свалиха цените на тези нива, което предизвика недоволство сред колегите. Създалото се напрежение наложи да бъде сформирана работна група с представители на общината и на таксиметровия бранш, по чието предложение ще бъдат върнати предишните минимални прагове от 0,75 лв. през деня и 0,85 лв. през нощта. Максималните ще станат съответно 2 и 3 лв.

За да влезе обаче решението в сила, то трябва да бъде гласувано и на сесия на Общинския съвет, чийто председател Тодор Балабанов обеща това да стане на следващото заседание.

Таксиметровите превозвачи временно ще карат на старите тарифи, тъй като предстои да бъде изготвена нова наредба с минимални и максимални прагове. Тяхното определяне отново ще стане с участието на представители от бранша, а местният парламент е направил запитване до Министерството на транспорта за методология за изчисляване на цената.

Ако такава не съществува, Община Варна може да се обърне към БАН за изготвянето й, предложи председателят на синдикат „Авто 94” Димчо Иванов. Оглавяваната от него организация предлага минималната цена за километър пробег да стане 1,25 лв. Според Иванов временното решение ще свали напрежението в таксиметровия бранш и няма да се стигне до протести.

Председателят на Съюз на превозвачите в България Максим Петков се обяви за минимален праг от 0,99 лв. и максимален от 1,49 лв., а цените за минута престой да бъдат между 0,22 и 0,25 лв. Петков смята, че тарифата трябва да е една и съща през цялото денонощие. Той цитира данни, че един таксиметров автомобил изминава средно между 2,5 и 4 км на поръчка и предлаганите цени отговарят на направените от шофьорите разходи, а също така кореспондират с цената на билетчето за градския транспорт.