Стягат Юнашкия салон със 700 000 лева
Стягат Юнашкия салон със 700 000 лева / снимки: Дарик Варна

Юнашкият салон ще остане съоръжение за спорт. Това обявиха областният управител Данчо Симеонов и Велина Бъчварова, председател на Борда на директорите на „Национална спортна база" ЕАД, които стопанисват салона. Така бяха опровергани слуховете, че съоръжението ще бъде съборено и трансформирано в сграда за други цели.

Най-старата спортна зала на Варна ще претърпи основен ремонт на стойност минимум 700 000 лева, обяви Бъчварова. Тя обaче не се ангажира със срокове, тъй като все още няма идеен проект. При ремонта ще бъде запазена фасадата, както и някои детайли на сградата, която е паметник на културата.

След ремонта Юнашкият салон ще е удобен за ползване със здравословни и безопасни условия на труд. В сградата с над 100-годишна история отново ще се тренира баскетбол, художествена гимнастика и други спортове. Стаите ще се ползват за офиси на спортните клубове, ще бъде оформена и музейна експозиция, която да представя спортната слава на Варна.

Съдебните спорове между общината и държавата за собствеността на сградата са вече минало. Според шефа на „Национална спортна база" тези спорове са довели до сегашното състояние на Юнашкия салон.

Стягат Юнашкия салон със 700 000 лева
netinfo

Стягат Юнашкия салон със 700 000 лева
netinfo

Бъчаварова отправи упрек към общината, че околното пространство е страшно занемарено. Бараките край Юнашкия салон трябва да бъдат премахнати, защото пречат на фасадата, смята областният управител. Той призова общината да се погрижи паркингът зад Юнашкия салон отново да стане спортна площадка.

Стягат Юнашкия салон със 700 000 лева
netinfo