Стягат с евромилиони варненски музеи и забавачници
Стягат с евромилиони варненски музеи и забавачници / netinfo
Седем варненски музея ще бъдат ремонтирани и модернизирани със средства по Оперативна програма “Регионално развитие”. Това съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов.

Стойността на одобрения проект е близо 5 милиона лева. Освен основни ремонтни дейности по сградите на седемте музея, е предвидено и енергийно саниране, монтиране на пожароизвестителни и влагоуловителни системи, както и изграждане на модерни експозиционни трезори.

С други 6 млн лева ще бъдат напълно санирани 27 детски градини в целия град и близкото село Каменар. Ще бъде извършен ремонт на сградите, подменена хидро и топлоизолацията, ще бъдат монтирани слънчеви колектори и бойлери. С 5,6 млн. лева основно ремонтирано и газифицирано ще бъде Социално професионално-учебно заведение (СУПЗ) “Д-р Анастасия Желязкова”. След ремонта капацитетът на учебното заведение ще бъде увеличен с 72%, обясни кметът Йорданов.

Финансирането и на трите проекта е по Оперативна програма “Регионално развитие”, продължителността - 2 години.

Към момента Община Варна е разработила общо 50 проекта на стойност над 100 млн лева. Дотук одобрение са получили 17 проекта за близо 33,3 млн лева. От тях в процес на реализация са 14 проекта за общо 16,7 млн лева. Сред чакащите одобрение проекти най-значим е този за изграждане на пречиствателна станция и тлаксател на “Акациите”, чиято стойност е близо 25 млн евро.