Стотици жители на варненски села прекараха нощта извън домовете си
Стотици жители на варненски села прекараха нощта извън домовете си / snews.bg

Стотици жители на селата Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево прекараха нощта извън домовете си, след като бяха евакуирани заради усложнената обстановка след обилните дъждове във Варненско и опасността от преливане на язовир "Цонево". Снощи вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че всички предприети действия са били с цел превенция.

Той уточни, че изведените от домовете им са настанени при близки, в детски градини и училища. Осигурено им е всичко необходимо – храна, вода и завивки. Продължава да е в сила обявеното бедствено положение за общините Дългопол,  Аврен и Долни чифлик.

Спокойна е била обстановката през изминалата нощ в селата Гроздьово и Горен чифлик Това съобщи шефът на Гражданска защита на община Долни чифлик Стефан Василев. Нивото на Камчия в района след 23 ч е без промяна и е под критичните си стойности. През нощта не се е налагало да бъдат евакуирани хора. 

След като бе задействана процедурата за реакции при кризисни  ситуации, в Гроздьово продължава дежурството на аварийни екипи на Гражданска защита и пожарната, патрули на полицията, екипи на „Енерго-Про”, на Напоителни системи и ВиК. Има създадена организация за евакуация при необходимост на 60 човека от 42 къщи  в Гроздьово. Хората са предупредени, осигурени  са транспорт и места за настаняване в местното училище.

В очакване на висока приливна вълна доброволци напълниха с пясък стотици чували и вдигнаха дигите в ниските им части край центъра на селото. В спасителната операция е включена техника на община Долни чифлик и на местни фирми.