Стартира ремонтът на Юнашкия салон
Стартира ремонтът на Юнашкия салон / снимки: Дарик Варна

В 11,00 часа ще бъде даден старт на ремонта на Юнашкия салон, информират от Общината. Договорът за финансиране на ремонта е по програма „Джесика". Договорената сума е 1,8 млн. лв, срокът за реализиране на проекта е 7 месеца, готов е и линейният график на ремонтните дейности, съобщи преди дни кметът Иван Портних.

„Юнашкият салон е един от символите на града, които имаме амбицията да възродим. След финала на проекта сградата ще бъде превърната в дом на спортната общественост и слава, както е замислена при построяването си", каза кметът.

Община Варна си върна Юнашкия салон от държавата в края на миналата година. Сградата с уникалните и дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г. Юнашкият салон е признат за първото спортно съоръжение във Варна.

Стартира ремонтът на Юнашкия салон
netinfo

Така изглежда в момента салонът отвътре

Целта на реновирането на обекта, който е запустял и изоставен от десетилетия, е да бъде възстановен, включително и в съответствие със закона за защита на културните паметници. Вътре салонът ще бъде изцяло обновен, което ще го направи подходящ за спортни и други събития, малка изложба в чест на спортните постижения на Варна ще бъде разположена във фоайето.