Станишев повече доволен от доклада, не коментира оставки
Станишев повече доволен от доклада, не коментира оставки / снимка: Sofia Photo Agency
Правителството възприема доклада на Европейската комисия като амбиция и предизвикателство да продължи започналите реформи. Това заяви премиерът Сергей Станишев във Варна. Той отчете досегашното членство на България в ЕС като успех и изрази задоволство от положителните оценки за усилията на правителството през последните 6 месеца. Като примери Станишев посочи започването на работа на ДАНС, структурните и персонални промени в МВР, създаването на поста на вицепремиер за усвояване на еврофондовете, премахването на предпазната клауза за авиацията и затварянето на безмитните магазини. Част от усилията на кабинета като подготвяне на законопроекти за пътищата, обществените поръчки и конфликтите на интереси не били отразени в доклада.

Станишев съжали за отнемането на акредитациите на две агенции по ФАР и спирането на финансиране за инфраструктурни проекти по линия на ИСПА. Той обаче не даде ясен отговор дали ще има оставки в кабинета. Премиерът коментира, че няма министър, чийто пост е гарантиран, но няма да прави рокади, за да угоди на някого. Станишев отрече да е правил опити докладът да бъде омекотен.

Като приоритети пред правителството Станишев определи подобряването на комуникацията с Европейската комисия и засилване на финансовия контрол върху отпуснатите средства. Още след появяването на доклада в първоначалния му вариант премиерът е възложил на всички министерства да анализират критиките и да подготвят план за действие с конкретни мерки и срокове. Те трябва да бъдат готови за заседанието на тройната коалиция през уикенда в Банско.

Голяма част от критиките в доклада се споделят от българското общество, призна Станишев. Недоволството било най-голямо от правосъдието заради проточени дела и бързо освобождаване на задържани от ареста. Според премиера съдебната система трябва да усеща своята ангажираност за стабилността на държавата.

Не вярвам в загрижеността на опозицията, тъй като има сигнали за техни действия срещу България, добави още Станишев. Според него имало партии извън властта, нежелаещи България да е стабилна и преследващи собствени цели, които щели да струват скъпо. Вместо да дебатира по вота на недоверие, парламентът е можел да приеме няколко важни закони, завърши премиерът.