СРС-тата все по-неефективни
СРС-тата все по-неефективни / Sofia Photo Agency, архив

Започва да спада ефективността на използваните специални разузнавателни средства, отчетоха от Варненския окръжен съд. Тя се измерва с внесените в съда веществени доказателствени средства. Докато през 2012 година този показател е 74 %, през 2013-та е 57, а през миналата – 20,36 %. През 2014-та са дадени 244 разрешения за използване на СРС спрямо 167 лица.

Рязък спад се отчита в броя на делата по несъстоятелност, обясни председателят на Търговското отделение Мария Терзийска. През 2013-та година броят им е бил 107, а през миналата – 64. Причините за това се крият в затегнатия режим по отпускане на рискови кредити, както и в повишеното внимание на самите юридически лица при сключване на договори. Освен това, твърде много дружества вече изпаднаха в несъстоятелност, коментира съдийката. По нейни думи все по-малко са делата в отделението, които се отлагат заради нередовно призовани страни – едва 8 на сто. Освен на добрата организация, това се дължи на избора им да получават съобщения по електронен път, посочи Терзийска.

Тенденция за намаляване на делата по спорове на потребители с „Енерго Про“ отчете председателят на Гражданското отделение в Окръжния съд Росица Станчева. Все по-малко са и тези за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Расте броят на вещните спорове и на обжалванията срещу действия на съдия-изпълнители.