/ БГНЕС
Държавата трябва да намери начин да обезщети стопаните от варненското село Тутраканци, чиито прасета бяха умъртвени заради африканската чума. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която в морската столица се срещна с част от потърпевшите.  

Омбудсманът на визита във Варна

Заради огнище на болестта в края на август всичките 90 прасета в селото бяха евтаназирани. Нито е едно от тях не беше регистрирано, поради което засегнатите 26 стопани нямат право на обезщетение. 

„В малките населени места и в селата в България отглеждането на прасе в задния двор е обичайна практика. Със сигурност огромната част от тях не са маркирани. В конкретния случай не става въпрос за някакви пари, които земеделското министерство не може да си позволи. За тях не са много пари, но за стопаните са огромни ”, коментира Манолова. Тя добави, че вече е имала разговор със земеделския министър Румен Порожанов и ще бъде търсен начин за изплащане на обезщетенията. 

Хората в Тутраканци са възмутени, че никой не им обръща внимание, заяви Стефан Данаилов, на когото са умъртвени 9 животни. Той настоява да бъдат изплатени обезщетения по пазарни цени. В противен случай жителите на селото ще заведат съдебни дела срещу Агенцията по безопасност на храните. 

Добрин Добрев изчислява своите загуби на над 13 хил. лв. Той е имал 11 прасета, изследванията на които не са дали положителни проби за африканска чума.