Скандално решение на МС оставя само 11 дка Ботаническа градина
Скандално решение на МС оставя само 11 дка Ботаническа градина / netinfo
Миналият четвъртък Министерският съвет /МС/, е заповядал с решение Университетската ботаническа градина в Балчик да се свие от 196 дка площ върху 11 дка, които са селскостопански терени. За това алармира д-р Красимир Косев, директор на Университетските ботанически градини у нас.

По неговите думи през седмицата са се случили две страшни неща. Първото е потъпкването на независимостта на първото висше учебно заведение в България Софийски унивеситет “Св. Климент Охридски” /СУ/. А второто и по-страшно е, че изпълнителната власт не показва никакво уважение към съдебната такава и изпълнява прищевките на един министър на културата, поясни д-р Косев. СУ не е губило дела във Върховния касационен и административен съд, а ги е загубило Министерството на културата.

Във всички съдебни решения се потвърждават правата на СУ върху Ботаническата градина в пълния и обем, допълни Косев. Приходите от посещения, организирани само от туроператори за миналата година, се равняват на 150 хил. лв., а от всички продадени билети за същия период печалбата е в размер на 600 хил. лв. През тази година учените, които стопанисват това ботаническо богатство очакват ръст на приходите от около 25%. Решението на МС ще наруши изпълнението на много договори с туроператори за предплатени услуги. Но не това е най-страшното. Има договор с “Парк Ботаник де Франс”, по който няма как де се работи.

Все още чакаме юристите на СУ да решат, как е най-удачно да се противопоставим на това решение. Като сезираме съдебната власт или като не изпълним решението, но това би ни компрометирало, отговори на въпрос на Дарик д-р Красимир Косев. На следващ наш въпрос, той уточни, че ако се изпълни решението на МС и научните работници свият с 95% активите на градината, съответно и на работата си, то щетите за уникалните видове растения ще могат да се възстановят след минимум 30 години. Красимир Косев даде за пример случай от 1987 година, когато северната част на парка е била свита с около 25 метра, а възстановяването продължава и сега, т.е. 10 години по късно.

52 години СУ стопанисва най-голямата Ботаническа градина на Балканите и не ни е ясно след като имаме признание за работата си от цял свят, кому е нужно това да се случва, заключи д-р Красимир Косев.