Шефът на АГ болница: В доклада на общината имаше и абсурдни нередности
Шефът на АГ болница: В доклада на общината имаше и абсурдни нередности / Дарик Варна

„Благодарен съм за решението на Община Варна и за първи път се почувствах свободен, но съм обиден заради начина, по който бях освободен“. Така досегашният управител на АГ болницата д-р Радослав Минков коментира смяната му от Общинския съвет на изминалата сесия. Той определи избора на временен ръководител в лицето на колегата си доц. Емил Ковачев като добър и пожела успех на бъдещото ръководство. Медикът заяви, че си тръгва с чиста съвест и убеденост, че е направил най-доброто, на което е способен, за болницата.

„За пет години и половина, откакто съм управител, направих много компромиси със здравето си, с парите, със семейството си. Но исках да бъда отговорен до последно към болницата и тя беше на печалба до последно“, заяви д-р Минков, дни преди да напусне окончателно здравното заведение. Той увери, че вече е преглътнал обидата и бе категоричен, че никой не го е търсил, за да присъства на заседанието на местния парламент, на което бе гласувана смяната му.

Специалистът обясни, че болницата многократно е проверявана от редица институции, сред които НАП, Икономическа полиция и Държавна финансова инспекция, но забележки не е имало. Община Варна пък правела вътрешни одити, които установявали нарушения със забавени обществени поръчки.

Д-р Минков даде абсурдни примери за забележки в общинския доклад за миналата година.

„Защо например няма обществена поръчка за доставка с Енерго Про и ВиК. А те са монополисти. Също и как така няма обществена поръчка с Кръвния център, откъдето зареждат всички болници. Ако в Бургас да речем ми дадат с 1 стотинка по-ниска цена, оттам ли да зареждам кръв?“, попита реторично медикът. Същото било положението и с микробиологичните изследвания.

Истината е, че ако се спазва стриктно буквата на закона, родилки в критично състояние нямаше да бъдат спасени, обясни Минков. Той увери, че като управител не е спирал да упражнява лекарската си дейност и лично е оперирал жени на прага на смъртта.

„Преди мен в болницата също системно не са провеждани обществени поръчки, но Общинският съвет не се е самосезирал“, каза още медикът.

За петте години и половина мениджмънт средната заплата в АГ болница се е повишила с 330 лева, а лечебното заведение е в изрядно финансово състояние, увери досегашният му управител.

След освобождаването си д-р Минков планира да работи в болница в Германия, с която предстои да сключи договор.