Серия пърформънси в галерия „Графит“
Серия пърформънси в галерия „Графит“ / netinfo

GPS / Graffit Performance Series е озаглавен най-новият проект в галерия „Графит". През уикендите на октомври и ноември галерията ще представи серии от танцово-театрални пърформънси и фамилни концерти, които са разработени от млади и талантливи групи артисти. Това, което ги обединява е, че са премиерни спектакли и са с експериментаторски характер от гледна точка на представяне и интеракция с публиката.

Началото ще бъде поставено тази събота с танцовия спектакъл "Medea". В него е включен като изпълнител професионалист от друга артистична сфера - скулпторът Никола Борисов. Спектакълът е дебют за танцьорката Мирослава Захова.

„Между хореографията и скулптурата има много общо. Това са две изкуства, които се занимават с формата в пространството, с нейната динамика и с фактора време, свързан с формата. По някакъв начин са близки и мисля, че резултатите са интересни", споделя хореографът Мирослав Йорданов. Той е от Варна, но работи и поставя основно в София и чужбина. Създава моноспектакли и камерни преставления в областта на съвременния танц. Като такъв Мирослав Йорданов определя и хореографията на "Medea", чиято премиера ще бъде именно във Варна този уикенд. Спектакълът ще бъде показан пред публика и на 20 октомври.

Вторият пърформанс в Graffit Performance Series ще е "Глутница шепти любовно в тъмното" (на 27 октомври и 17 ноември), танцово-театрален пърформънс на Фондация за културно развитие „Сидея". Представлението е за невъзможната наподобителност, изследващо границите, репрезентативните и комуникативните възможности на театъра.

На 10 ноември ще бъде представен ARTeFACT - мултимедиен танцов пърформънс за унификацията на тяло и темперамент. Преодоляването на границите на една система и внедряването в друга, довежда до деструктивни промени в търсене на нова идентификация. В спектакъла звукът и интеракцията между визуалната среда и танцьора правят възможно физическото преодоляване и фокусиране върху отделни етапи от действието и изграждане на различни гледни точки. ARTeFACT е дело на Дерида денс център. Танцът в спектакъла ще е на Джънгин Лий от Южна Корея.

Проектите „Medea", „Глутница шепти в тъмното" и „ARTeFACT" са част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепят от Община Варна чрез програмата за финансиране „Варна - територия на творчество".

В рамките на проекта GPS ще има и три детски матинета на Форте Квартет и Трио ЛаМигра. Първият концерт за деца и родители - „Ти на какво свириш", е на 4 ноември. По вълнуващ начин малчуганите ще получат отговор и на въпросите „Какво ни казва музиката" (18 ноември) и „Кой пише музиката" (2 декември). Освен да преживяват музиката, децата ще имат възможност да я създават, като свирят и на инструменти. По време на нетрадиционните концерти те ще се запознаят с класическата, съвременната и филмовата музика. След едно от матинетата е предвидена и музикална работилничка.

„Във Варна, а мисля и в България, хората са свикнали като чуят образователни концерти да мислят, че това е нещо изключително скучно. Едни деца, вкарани под строй в една концертна зала. Нашият проект изобщо не е такъв", разкрива Румяна Петрова от Форте Квартет.

"Не бива да гледаме на това изкуство като непременно много сериозно и много сковано. Ако искаме младата публика, децата, да имат същите интереси и да бъдат духовно толкова отворени, колкото ние сме били, или колкото ни се иска те да бъдат, определено трябва да търсим нов език, нов изказ. Старият не винаги работи", добавя Петрова.

Входът за премиерите (всички с начален час 19) на трите пърформънса ще е 10 лева, за ученици и пенсионери - 8 лева. На вторите представления двама ученици ще могат да влизат с един билет. Детските матинета в концертното пространство на галерия „Графит" (с начало 11 часа) ще са с вход свободен.