Сцена Филиал на път да рухне, подът поддавал на токчета
Сцена Филиал на път да рухне, подът поддавал на токчета / Dariknews.bg, архив

Сградата на сцена „Филиал” на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” се нуждае от спешен ремонт. За проблема алармира пред колегите си от общинската комисия по култура нейният председател Даниела Димова.

„Сградата е буквално пред разпадане. На влизане към сцената на няколко места токчетата ми буквално потъват. Отдолу всичко е в подпочвени води и всеки момент Филиалът може да го няма, ако завали един дъжд например”, обясни притесненията си тя. Заради това че е държавна собственост обаче сградата не може да разчита на европейско финансиране.

Съветниците решиха при възможност да бъде направена реконструкция на Летния театър, който се стопанисва от Община Варна. Като вариант за финансиране могат да търсят средства от следващия програмен период по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Идеята е да се модернизира сценичното пространство, обхващащо гримьорните, оркестрината и входът на театъра, както и да се изгради мобилна покривна конструкция.

„Не става въпрос да се правят луксозни неща, а да се създаде една нормална работна среда за музикантите например”, посочи Димова.

Общинските съветници от комисията по култура оставиха без разглеждане предложението на Кирил Аспарухов общината да даде 5 хил. лв. за провеждането на конкурса „Мистър Варна” и да помогне за организирането на шоуто „Принцеса на Варна”, чиято реализация струва 10 хил. лв. Дали ще бъдат отпуснати общински пари за двата конкурса ще бъде решено при разглеждането на бюджета за култура за 2013-та година.

Съветниците не дадоха окончателен отговор и на молбата за отпускане на средства за ремонт на храм „Света Троица” в село Константиново. Според предварителните изчисления той ще струва близо 100 хил. лв. До един месец администрацията трябва да изготви предложение с каква сума би могла да помогне местната хазна и кое от ремонтните действия може да бъде извършено от общински фирми.