Само един варненски плаж със „Син флаг”
Само един варненски плаж със „Син флаг” / снимка: blueflag.org

Само 11 плажа и едно яхтено пристанище в България са актуални носители на международния екологичен стандарт "Син флаг", показва справка в blueflag.org.

Само два от отличените плажове са на север от нос Емине - плажните ивици на Слънчев ден и Албена. На юг със „Син флаг" могат да се похвалят плаж „Източен" в Поморие, „Централен", „Източен" и Нов" в Свети Влас, „Север" и „Юг" в Слънчев бряг, Северният плаж в Бургас, „Харманите" в Созопол и Дюни.

Призът за качество, чистота и безопасност на морските води притежава и яхтеното пристанище „Марина Динев".

В момента "Син флаг" се вее на над 4000 плажове и яхтени пристанища в 49 държави. Страната с най-много наградени пясъчни ивици за тази година отново е Испания с 561 плажа. Следват Турция с 379, Гърция - 360, Франция - 335, Португалия - 291 и Италия - 268. „Сините флагове" в Хърватска са 97, 57 са в Кипър, 55 в Англия, в Германия са 41, 21 в Доминиканската република, само два в Бразилия и нито един на Бахамите. Само един плаж е отличен в съседна нам Румъния - „Vega vintige beach" в Мамая.

„Син Флаг" гарантира, че плажът и водата са чисти, няма канализационни и промишлени отпадни води, които да замърсяват района, плажната ивица се почиства, отпадъците се събират, има наличие на спасители, душове, тоалетни, медицинска помощ и др.

Плажовете се сертифицират от международно жури. В него влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Програмата „Син Флаг" е създадена през 1985 г във Франция. Участието в програмата е доброволно, а приза се дава само за един сезон. В случай на неспазване на изискванията, този сертификат се отнема.

В началото на май се очаква да бъдат обявени новите носители на „Син флаг".