Само 4 блока във Владиславово оформили документи за саниране
Само 4 блока във Владиславово оформили документи за саниране / Dariknews.bg, архив

Само 4 блока в кв. „Владиславово“ са оформили документите си за кандидатстване по Националната програма за саниране. Два пък са блоковете в „Кайсиева градина“, които са подали документи. Това заяви в предаването на Дарик зала „Пленарна“ кметът на район „Владислав Варненчик“ Неделчо Михайлов.

Според него основна причина за слабия интерес към програмата е предпазливостта на варненци и невъзможността на домоуправителите на блоковете с много входове да съберат необходимите подписи на 100% от собствениците на апартаменти. По думите на Михайлов предстои това изискване да се редуцира. „Така дори и 6% от собствениците да не са съгласни, ще може да се кандидатства за саниране на кооперацията.  Проведохме сериозна разяснителна кампания, защото народът тънеше в заблуда. Някои смятаха, че като се смени властта, ще им вземат апартаментите. Направихме среща с домоуправителите от всички микрорайони. За жалост предпазливостта на варненци е доста показателна. Във Варна няма и 20 сключени договора. Насочил съм вниманието и помагаме всячески на тези блокове, при които би се постигнало съгласие. Всяка седмица правим срещи с домоуправители от микрорайоните. Обяснихме им, че предстои промяна в условията за кандидатстване”, коментира Михайлов.

Кметът е на мнение, че друга причина за слабата активност на хората в района е липсата на самоорганизираност. Допълнителна трудност е и изискването да се направят две събрания на етажната собственост, като на първото трябва да има 67% присъствие, а на следващото 100%. „Българите сме инертни и няма кой да ги събере тези хора. В 405 блок имаше изумителна мотивация за отказ – „аз съм от БСП, пък програмата е на ГЕРБ и не съм съгласен." Има някои неща, които не мога и аз да обясня на хората. Задават ми въпроси, които не са от моята компетенция. Мисля, че кампанията стартира преждевременно. Трябваше да има спокойна и широка разяснителна кампания”, смята кметът на район "Владислав Варненчик".

Гражданските патрули, които ще следят за реда и сигурността в района, ще започнат да патрулират по улиците на „Владиславово” от 2 юни. За момента броят на заявилите желание да се включат в отрядите е 8 души. Те са спортисти от местен клуб по „Муай Тай”. Патрулите ще обхождат улиците на квартала от четвъртък до неделя - от 18 до 24 часа. На доброволците са осигурени униформи и отличителни знаци.

Гражданските патрули нямат правомощия да задържат нарушителите, като тяхната цел е да сигнализират в III РПУ и да извършат „дистанционен респект”. Идеята за въвеждането на граждански патрули е хрумнала на кмета на район „Владислав Варненчик” още през 2012 г., като досега са били изследвани нормативната и законовата база на страната. Гражданските патрули не били противозаконни, като според Михайлов няма опасност патрулиращите да превишат правата си.

„От създаването на патрул, който да е в помощ на гражданите и органите на реда, до обвинението, че създаваме силова структура, има една крачка. Затова внимателно изследвахме нормативната база на България и почерпихме от чуждия опит. Такива доброволни отряди има в 4 района на Будапеща. Нашите ще копират инструкциите на тези от Будапеща. Общо взето идеята пожъна голям успех. Има и скептици, защото някои си мислят, че едва ли не връщаме метода на отрядниците. Това, разбира се, не е така. Отрядниците имаха права да искат документи и да правят проверки. Тук става въпрос за чисто гражданска инициатива. По този начин ще спомогнем и дейността на III РПУ, тъй като в крайна сметка районното управление отговаря за половината град – р-н „Младост“ и р-н „Владислав“, които са с общо население около 150 000 души. Не на всеки битов скандал може да се реагира”, коментира Михайлов.

На 21 май пък започва строежът на нова църква в квартал „Владиславово”, като все още не е избрано име на храма. Осигурено е финансирането само за изкопните работи и бетона, който ще бъде излят. За грубия строеж и всички следващи дейности все още няма средства. Храмът ще се строи изцяло с дарения на жители на квартала. По думите на кмета на района даренията обаче няма да са парични, а във формата на строителни материали и работна ръка. „Много малкма част от даренията за параклиса „Св. Мина” бяха финансови. Причината е, че когато се дават пари, обикновено остават неясноти за какво се харчат”, обясни Неделчо Михайлов.