Само 10 са полицейските патрулки във Варна
Само 10 са полицейските патрулки във Варна / netinfo

Патрулиращите полицаи по варненските улици не са достатъчно. Районните управления разполагат най-много с по 3 автомобила, а общо за целия град те са 10. Това призна шефът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров по време на среща на кметовете от областта.

Той изрази притеснения от готвената от МВР категоризация на областните дирекции и РПУ-та. Оценяването се извършва по 15 критерия, сред които брой население, оперативна обстановка, регистрирани престъпления и други. Засега дирекцията във Варна, заедно с тези в Пловдив и Бургас, попада във втора категория. От полицейските управления I и IV са втора категория, II,III, V, в Провадия и в Девня са трета, а това в Аксаково – четвърта. Според комисар Димитров при изготвяне на критерия за жителите са използвани данни от Националния статистически институт, които са с 60 000 души по малко от тези на ГРАО. Дължината на пътната мрежа също не била изчислена правилно.

От варненската полиция ще настояват сред критериите да попадне и стойността на опазваното имущество, което може да бъде изчислено чрез данните в данъчните декларации. Там, където има повече богати хора, има и по-висока престъпност, смята Димитров. Той посъветва кметовете, които мислят, че полицейското присъствие в общините им не е достатъчно, да осигурят финансиране за откриване на щатни бройни и закупуването на оборудване. Подобен договор областната дирекция имала от години с Община Варна. С пари от местния бюджет са закупени и част от моторите, патрулиращи през летния сезон.