С тениска вместо лъскав тоалет на бала
С тениска вместо лъскав тоалет на бала / снимки: steniskanabala.bg

Да жертваш суетатата си в един от най-запомнящите си дни в живота за благотворителна кауза. Това правят участниците в кампанията „С тениска на бала", чиято цел е да подпомогне образованието на абитуриенти, лишени от родителски грижи. Даренията се насочват изцяло към сираци от цялата страна, за да могат те да продължат обучението си във висше училище или Център за професионално обучение.

Как се ражда идеята за благородната инициатива?

През 2013 г. един цял випуск абитуриенти от Пирот отиде на бала с тениски, вместо с рокля или костюм, и дари спестените пари на деца в неравностойно положение. Година по-късно, в България, примерът им бе превърнат в програмата „С тениска на бала".

Срещу дарение от 20 или повече лева всеки може да получи специално изработената за кампанията тениска с къс ръкав. Символът на кампанията всяка година е с различен дизайн. С нея, вместо с рокля или костюм, абитуриентите могат да се появят на бала си или изпращането на випуска.

С тениска вместо лъскав тоалет на бала
netinfo

Кампанията се провежда за трета поредна година, като сред участниците тази година има цели класове от Варна. Тениски за бала вече имат учениците от два класа в Трета природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов" и два класа в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров", разкри Светла Василева, мениджър „Маркетинг и комуникации" в Мото-Пфое, които са основни организатори на кампанията.

Варна е най-активният град в кампанията тази година. 78 жители на морската столица вече са станали дарители, като събраните средства са 1744 лева. По-голяма е единствено сумата, събрана в София, където обаче дарителите са по-малко - 65.

В рамките на „С тениска на бала 2016" дотук са събрани 15 479 лева, заслуга за което имат 621 души от цялата страна. От скъпите и бляскави тоалети се оказват все повече зрелостници, със задоволство разкриват организаторите. Дарителите не са само завършващи ученици, а хора от всякакви възрасти.

С тениска вместо лъскав тоалет на бала
netinfo

Известният влогър Емил Конрад е лице на кампанията тази година. С популяризирането й са се нагърбили и няколко млади, но вече популярни изпълнители - варненецът Славин Славчев, Невена Пейкова, Пламен и Иво.

В кампанията можете да се включите с банков превод или чрез онлайн плащане на steniskanabala.bg. Там е публикуван и регламентът за кандидатстване за стипендии.