С идея за учене в приятна градска среда се борим за петте милиона на Блумбърг
С идея за учене в приятна градска среда се борим за петте милиона на Блумбърг / DarikNews.bg, архив

Идеята, с която Варна ще участва в конкурса „Предизвикателство за кметове”, комбинира методите на сугестопедията и градската среда, в която варненци обичат да се срещат и комуникират. Конкурсът, търсещ най-добрата идея за иновация и подобрения в града, се организира от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Голямата награда е 5 млн. евро, като освен нея ще бъдат раздадени и 4 допълнителни премии от по 1 млн. евро.

В надпреварата във Варна се включиха 36 проекта, но на финала останаха 4. Те са в областта на образованието и околната среда. 10-членно жури е класирало на финала две идеи, които са обединени в една. Така морската столица ще предложи проект, разработен от младежка група „Аморфа”, който представлява прилагането на сугестопедията в приятна градска среда.

Идеята е чрез този метод, измислен от българския психиатър и педагог Георги Лозанов, да се обучават лесно и приятно големи групи хора, без да се налага те да напускат естествената си и ежедневна среда на живот. За целта в петте района на града ще има специално обособени места – паркове, читалища, открити пространства, където всеки, без оглед на възраст, социално положение и степен на образование, може да избере модул, по който да се обучава. Проектът е 3-годишен и предвижда всяка година на метода на сугестопедията да бъдат обучавани по 70 души, които да водят курсовете.

Доказано е, че чрез сугестопедията се постигат високи и трайни резултати. Тя провокира творческите възможности, повишава емоционалния тонус, намалява агресията и страха от учене, повишава образователния и терапевтичен ефект.

Целта е да се изработи проект, приложим навсякъде, не само в града, от който идва той. Идеите, които не са класирани от журито, също ще бъдат използвани в бъдеще, тъй като са креативни и полезни, увери кметът Иван Портних.

Морската столица ще се включи в надпреварата за наградата на Блумбърг, в която право на участие имат европейски градове с население от над 100 000 души. Първите 20 селектирани идеи ще бъдат обявени през април, след което техните автори ще трябва да ги разработят детайлно и да ги представят отново до края на юли. Финалистите ще станат ясни през октомври.

Миналата година в инициативата са участвали над 300 града. Голямата награда е спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование – за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.