Рекорд: 49 круизни кораби идват във Варна тази година
Рекорд: 49 круизни кораби идват във Варна тази година / Дарик Варна

Рекорден брой круизни кораби ще бъдат посрещнати на варненското пристанище тази година. Заявка да посетят морската столица са дали 49 пасажерски кораби, като заявките непрекъснато се увеличават. Това обяви изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров.

Досега Варна е бил посещавана средно от 20-25 пасажерски кораба годишно. Двойното увеличение тази година се дължи както на международната обстановка и напрежението в Украйна и Русия, така и на добрия имидж на пристанището, изтъкна Чапаров.

„Откриването на новата Морска гара в Бургас не ни плаши. Аз съм икономист и знам, че най-добрият продукт се ражда в реална конкурентна среда", подчерта шефът на порт Варна.

По отношение на товарооборота Чапаров каза, че очаква да бъдат достигнати и дори надминати нивата от миналата година. 2013 година бе рекордна в цялата история на пристанището. Обработени бяха над 11 млн. тона товари. Рекорд бе поставен и при зърнените товари. На двата терминала - Варна-Изток и Варна-Запад, бяха обработени и изнесени над 4.1 млн. тона зърно.

Тази неделя варненското пристанище ще чества 108 години от създаването си. На 18 май през далечната 1906 г. портът е бил официално открит в присъствието на княз Фердинад, негови министри и много чужди дипломати.

„Вече 108 години пристанището продължава да се развива, продължава да се адаптира адекватно към икономическите условия и да поставяме все нови и нови рекорди", отбеляза още шефът на пристанището рожденик.