Реформаторите са за махане на всички хора на ДПС от назначаемите позиции
Реформаторите са за махане на всички хора на ДПС от назначаемите позиции / снимка: Sofia photo agency, архив
Реформаторите са за махане на всички хора на ДПС от назначаемите позиции
76167
Реформаторите са за махане на всички хора на ДПС от назначаемите позиции
  • Реформаторите са за махане на всички хора на ДПС от назначаемите позиции

Хора на ДПС няма да има на политически позиции, които не са конкурсни по начина за назначаване. Това се отнася както за областните управители и техните заместници, така и за заместник-министрите и шефовете на агенции. Това заяви във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Хората, които са били част от предишното управление и са провеждали съвсем различна политика, не би трябвало да бъдат част от новото управление. Това не е репресия, нито политическа чистка. Това е нормален процес. Неслучайно тези позиции са политически и са на подпис на министър или премиер", добави Кънев. Той припомни и едно от предизборните обещания на Реформаторите - трайното и стабилно изваждане на БСП и ДПС от лостовете на изпълнителната власт и поставянето им в опозиция. „След последните им управления, сме убедени, че там им е мястото", добави лидерът на ДСБ.

„От тук нататък българският политически живот трябва да върви по линията на диалога и консенсуса. Но провеждането на необходимите реформи изисква за достатъчен период от време бившите управляващи да не бъдат част от мнозинството и част от формирането на законодателната воля на парламента", изтъкна депутатът от Реформаторския блок.

Радан Кънев е на мнение, че създаването на коалиция, в която един от партньорите е коалиция сам по себе си, увеличава риска от партийни назначения и разширяване базата на администрацията, за да се удовлетворят повече желания. Това обаче не трябва да се приема и администрацията дори да бъде намалена, там, където е нужно, коментира варненският депутат.

Основната причина съпредседателят на РБ последователно да отказва предложения за участие в изпълнителната власт е реформата в съдебната система. Кънев заяви, че мястото му е в парламента не само заради обещанията към варненци, а и за да се сформират необходимите мнозинства и да се защитават мерките за съдебната реформа. Той обаче призна, че в сегашния парламент осигуряване на конституционно мнозинство (2/3 от всички народни представители) е много трудна задача.

Радан Кънев сподели, че няма амбиция или желание да бъде председател на парламентарна група, но със сигурност ще има ангажимент към работата на правната и социалната, както и тази за борба с корупцията и конфликт на интереси.

„Дали ще бъде напрегната тази зима и пролетта след нея зависи основно от това дали новите управляващи успеем бързо да покажем пред хората друг маниер на поведение при упражняването на властта и във взаимоотношенията в правителството и парламента. Ако има смирение в управляващите, ще има търпение в гражданите. И обратното - ако покажем, че сме същите както през последните години, на хората вече няма да им издържат нервите. По-важно е смирението. Метеорологичните условия не са под наш контрол", отбеляза Кънев.