Протестиращи поискаха оставките на общински шефове
Протестиращи поискаха оставките на общински шефове / Дарик Варна, архив

Директни уволнения на висши служители в кметската администрация поискаха протестиращи варненци на днешната среща на граждани с местните управници.

Незабавно да бъдат отстранени Станка Маринчева, шеф на общинската дирекция "Социални дейности и здравно развитие", поискаха от групата „Варна на варненци". Техният аргумент е, че Маринчева е на 73 години и по-млад човек трябва да заеме поста.

Те поискаха също отстраняването на Стойчо Бакалов, шеф на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред", както и на зам.-кмета Антон Жожев, който бил човек на Кирил Йорданов. Протестиращите настояха и за уволнението на Петър Радушев, шеф на дирекция "Европейски и национални оперативни програми", и на шефката на културната дирекция Станка Димитрова. Според представителите на „Варна на варненци", в ресорите на общинските началници нищо не се прави.

Веселин Марешки добави името на Стефка Господинова, шеф на финансовата дирекция. За отстраняването на главния архитект Петър Йорданов пък настоя протестиращ гражданин. Според него Йорданов е главен виновник за застрояването на Морската градина.

Отговорът на временно изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов бе, че са необходими промени и те трябва да бъдат направени сега. По думите му шестима от изброените чиновници са държавни служители, за което има законов ред. „Първо трябва да направим проверка, за да се види дали има закононарушения. Ако бъдат установени такива, няма да имам никакви колебания", категоричен бе доц. Бозов. Той добави, че ако някой реши сам да се оттегли, ще уважи решението му.

Днес доц. Христо Бозов е разпоредил проверка в общинското предприятие „Инвестиционна политика", където били основните очаквания за промени. „Там също има законов ред, който ние трябва да следваме, предприемем нещо", коментира временно изпълняващия длъжността кмет.