Протест под прозорците на кмета организират жители на “Евксиноград”
Протест под прозорците на кмета организират жители на “Евксиноград” / Petel.bg, архив

Протест пред Община Варна ще организират живеещи в райони “Евксиноград” и “Траката”. Той ще се проведе в четвъртък от 8 часа сутринта. Това бе решено на втория протест, който проведоха разгневени заради решението на общинския съвет за вдигане на местните данъци в двата района граждани.

Стотината излезли в неделната сутрин се обединиха около мнението, че Общинският съвет трябва сам да отмени решението си, което те определиха като “позорно”.

Юристи са подготвили жалба, която през новата седмица ще бъде внесена в Административен съд - Варна. Ще бъдат изпратени и протестни писма до Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. С казуса ще бъде запознат и Омбудсманът на Републиката, пише petel.bg.

Като основна причина за своите действия протестиращите посочиха липсата на инфраструктура в района и информационното затъмнение за предприетите от Oбщинския съвет решения.

Адвокат Диан Иванов, който подготвя жалбите и протестните писма заяви пред Petel.bg, че протестите ще продължат до отмяна на взетите решения. “Това не означава, че няма да следваме буквата на закона. Надяваме се по мирен път да разрешим този казус”, каза още той.

Множество бяха и младежите, които подкрепиха днешното мероприятие. Някои от тях коментираха, че са дошли заради своите възрастни близки, които живеят в района. “Баба ми взема минимална пенсия, често й спира водата, токът също. Как може сама жена да осигурява пари за лекарства и консумативи, а сега и за по-висок данък”, коментира младеж.

Други бяха доста по-остри в коментарите си, обвинявайки правителството за случващото се.

Според някои инфраструктурата в райони “Евксиноград” и “Траката” е в по-лошо състояние от тази в албански градове. “Затова ще вдигнем бунт пред общината, на хората просто им писна”, каза разгневен пенсионер.