Проф. Христо Бозов: Кирил Йорданов трябваше да се оттегли още след третия си мандат
Проф. Христо Бозов: Кирил Йорданов трябваше да се оттегли още след третия си мандат / TV 7
Проф. Христо Бозов: Кирил Йорданов трябваше да се оттегли още след третия си мандат
84837
Проф. Христо Бозов: Кирил Йорданов трябваше да се оттегли още след третия си мандат
  • Проф. Христо Бозов: Кирил Йорданов трябваше да се оттегли още след третия си мандат

Кандидатирането на Кирил Йорданов на изминалите местни избори беше неуместно. Той можеше да има добра кариера дори на централно ниво, ако се беше оттеглил като кмет на Варна още след втория или третия си мандат. Това мнение изрази във варненското студио на Дарик проф. Христо Бозов, който беше част от екипа на Йорданов, а през 2013 година стана временен кмет на града, но не успя да спечели частичните местни избори.

„За мен той е изграден политик с високи качества. Много опитен и добре подготвен. Не трябваше да се кандидатира дори за четвърти път. Можеше след два-три мандата да се реализира на централно ниво и да бъде полезен и успешен“, коментира Бозов. Той отбеляза, че реално по време на кризисните събития през 2013 година кметът не е управлявал сам града. Основна роля е имал Общинският съвет, който по негови думи е останал същият.

За настоящия кмет Иван Портних професорът каза, че е „млад човек, който се старае и иска да постигне добри резултати“. Пречели му обаче негови обвързаности с хора и на местно, и на национално ниво, смята Бозов.

Той призна, че би се върнал във властта, ако има нужда от него, макар че като лекар се чувства добре и е доволен от работата си.

Три години след бурните събития през 2013-та професорът ги оценява като особено драматични.

„Тогава беше се натрупала огромна енергия в обществото, която даде отражение и в национален мащаб. Падна правителството, после кметът подаде оставка. Беше на косъм и Общинският съвет да подаде оставка, а според мен и трябваше. Не само самозапалването на Пламен Горанов, но и целият низ от събития - недоволството на хората от начина на управление на държавата и града, дадоха отражение. Тези събития изиграха роля в съзнанието на хората. Те видяха, че нещо може да се промени благодарение на енергията им“, посочи проф. Бозов.

Според него тези процеси несъмнено ще се повторят, тъй като при подобни събития се наблюдава цикличност, а недоволството на хората от начина им на живот ще ескалира рано или късно.

Медикът смята, че по време на управлението си като временен кмет е създал нов модел на управление.

„Имах постоянен контакт с хората и бърза реакция на това, което искат. Започнах да провеждам срещи на място като временен кмет. Така вниквах в проблемите на хората без да ги карам да идват при мен на място. Правих по пет-шест срещи на ден с всякакви организации, особено с протестиращите. Изградих правилно поведение, тъй като с тези хора трябваше да се разговаря“, добави професорът, според когото шансовете му да спечели частичния местен вот през 2013-та на първи тур е бил голям, ако активността тогава е била по-висока. Бозов все още е на мнение, че част от изборните протоколи на втория тур са били подправени и по този начин е изгубил няколко хиляди гласа.

В момента проф. Бозов се е отдал на лекарската си професия. Ръководи Катедрата по анестезология във Военноморска болница, консултант е на болницата в Бургас. Работи и като преподавател в няколко висши училища. Медикът се е отдал конкретно на аботата с диабетно болни, които лекува посредством метода на хипербарната оксигенация.

Целият разговор с проф. Христо Бозов е в аудиозоната.