Природозащитници срещу общината заради храненето на бездомни животни
Природозащитници срещу общината заради храненето на бездомни животни / Дарик Варна, архив
Природозащитници срещу общината заради храненето на бездомни животни
67189
Природозащитници срещу общината заради храненето на бездомни животни
  • Природозащитници срещу общината заради храненето на бездомни животни

Варненският административен съд ще гледа за трети път жалба на четири неправителствени организации срещу реда за отглеждане на домашни и безстопанствени животни, посочен в общинската наредба за обществения ред. Природозащитниците настояват за отмяна на част от промените в наредбата, приети в края на миналата година, тъй като по тяхно мнение те противоречат на Закона за защита на животните. Според един от текстовете в нея уличните животни не бива да бъдат хранени, а при нарушения глобите са от 50 до 500 лева.

Природозащитниците смятат, че забраната да се хранят животни е нехуманна и ще доведе единствено до поява на агресия от страна на гладните четириноги. От общината пък са на мнение, че безразборното даване на храна не е редно, тъй като се увеличава популацията на кучетата и котките. Хората, които имат желание да се грижат за животните, могат да носят храна в общинския приют за кучета в Каменар, съветват още от местната администрация.

Община и природозащитници в спор трябва ли да храним бездомните животни - аргументите „за“ и „против“ чуйте в звуковия файл: