Приключи проектът за саниране на детските градини
Приключи проектът за саниране на детските градини / Sofia Photo Agency

Успешно е приключен проектът “Бъдеще за нашите деца-пълно енергийно саниране на детски заведения на територията на Община Варна”, съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов. При изпълнението му са обхванати 27 детски градини в общината. Основната цел е подобряването на материалната база, създаването на модерни условия и въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Стойността на проекта по оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013” е близо 6 млн. лева. За ремонтните дейности не са използвани средства от родители и други канали и всякакви подобни слухове са неоснователи, коментира зам.-кметът. Той допълни, че дофинасирането по европейски проекти е абсолютно забранено.

На резултатите от проекта се радват 5 896 деца на възраст от 1 до 7 години. Осигурени са предпоставки за равен достъп и включване на групите в неравностойно положение и особено на ромския етнос в района на Варна.

Сред количествените резултати от ремонтите са близо 10 000 кв.м. подменена дограма, около 26 500 кв.м. монтирана топлоизолация, 29 монтирани слънчеви колектора и 15 530 кв.м. подложена хидроизолация.

В 15 от детските градини, които са санирани през 2009 година вече се отчита реално резултат от предприетите мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградите след един отоплителен сезон.

Общината ще отпусне близо половин милион лева за подмяната на дворните съоръжения в пет детски градини и три ясли, съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов. Той допълни, че новите катерушки и настилки ще бъдат съобразени с изискванията на ЕС. За реалзирането на идеята е проведена обществена поръчка и има спечелен проект. Ще бъде обхваната по една детска градина във всеки жилищен квартал.

За огледа на дворните съоръжения е ангажирана специална фирма. Проверката става на три нива. Оглеждат се тези съоръжения, които са опасни и трябва веднага да се премахнат, другите са тези, които подлежат най-бързо на подмяна, а третите са предвидените за дългосрочен период на ползване.