Приемна майка ще учи пребитата Сияна да казва мамо
Приемна майка ще учи пребитата Сияна да казва мамо / УМБАЛ „Света Марина“

2-годишната Сияна от търговищкото с. Кралево, която оцеля по чудо след жесток побой, ще се сдобие с приемно семейство, съобщи Ана Конукова, шеф на отдела за закрила на детето във Варна.

Седмица след тежката операция, при която от коремчето на детето  бяха извадени два големи хематома, то вече се храни само и до ден-два ще бъде изведено от интензивното отделение.

"Там до леглото му ще бди приемната майка. До часове ще уточним дали тя ще е от Търговище или от Варна", поясни Конукова.

Съдбата на Сияна предизвика вълна от съчувствие. Чрез "Труд" желание да осинови мъничето декларира 47-годишна варненка, която от 7 г. работи в Рим.

"Трогнах се от драмата на това момиченце. Самата аз нямам деца, починаха и родителите ми. Домът ми е празен, имам финансови възможности и бих дала обич и добро бъдеще на Сияна", обясни Сузана Исмаилова, която смята да депозира молба в Агенцията за закрила на детето.

И телефоните в детската клиника в УМБАЛ "Св. Марина", където лежи Сияна, буквално са прегрели от обаждания на хора от цялата страна.

"Искат да дарят дрехи, играчки, да се грижат за детето. Близките му обаче така и не дойдоха", коментира шефката на клиниката проф. Виолета Йотова. След 25 г. стаж като педиатър тя е потресена, че въпреки болките и стреса нито веднъж Сияна не е потърсила майка си.

"Думата "мамо" я няма в речника на това детенце. То вече търси внимание, учи се от сестрите и лекарите да говори. Ако попадне в нормална среда, ще се възстанови напълно", категорична бе проф. Йотова.