Предлагат паметника на Почивка за мавзолей
Предлагат паметника на Почивка за мавзолей / Снимки: Дарик Варна

Паметникът на българо-съветската дружба да се превърне в мавзолей на падналите в битките за Варна. Това е едно от предложенията за бъдещето на монумента на „Почивка", съобщи за Дарик областният управител Данчо Симеонов.

През юни Областна управа инициира допитване до варненци за идеи как би изглеждало мястото и за каква цел може да се използва. Предложения пристигат всеки ден. Над 30 писма с идеи са получени от 22 юни досега на електронния адрес на Областна управа, разкри губернаторът.

Идеите са много разнообразни. Някои от тях дори са разработени в детайли и придружени с конкретна визия за бъдещето на паметника. Сред предложенията има такива символът българо-съветската дружба да стане църква или на върха да бъде поставен голям светещ кръст. Предлага се още мегасъоръжението да бъде превърнато в aртцентър с развлекателна зона или заведение с място за забавление.

Предложения продължават да се приемат на press@vn.government.bg. Събраните в електронен вид идеи ще бъдат селектирани и обобщени от експерти. Комисията ще се събере след 15 септември, като ще бъдат поканени авторите на паметника, представители на Руското консулство и Общината, посочи Симеонов. Областният управител оцени като добра идеята на Дарик да се помисли за допълнителен стимул за автора, чиято идея бъде одобрена.

Съоръжението е държавна собственост, а паркът около него е общински. Двете институции трябва задължително да имат единна визия за бъдещето на паметника. А за реализацията на одобрената идея може да се потърсят средства по проект или чрез публично-частно партньорство, смята губернаторът.

Символът на българо-съветската дружба е най-големият паметник във Варна. Намира се на 110 метра надморска височина на могилата Турна тепе. Построеният в средата на 70-те години монумент е висок 23 и широк 48 метра. При изграждането му са изляти 10 000 тона бетон. В мегаструктурата са вградени и 1000 тона арматурно желязо. Огромната конструкция е предназначена за бомбоубежище. Според друга версия за миналото на монумента той е трябвало да се превърне в болница, при възникване на евентуална война.

От 1989 г. паметникът не се поддържа. През 2009г. в основата му бяха издигнати двете най-високи знамена в Европа. Пилоните се извисяват на 52 метра, а на тях се веят знамената на България и на Европейския съюз.

Вътрешните пространства на съоръжението, използвани някога за партийни мероприятия, днес са превърнати в това...

Предлагат паметника на "Почивка" за мавзолей
netinfo

Група „Да оправим паметника на "Почивка" се появи и в социалната мрежа Фейсбук. Броят на участниците в нея е скромен - едва 61.