Правят уникален археологически комплекс в Джанавара
Правят уникален археологически комплекс в Джанавара / DarikNews.bg, архив
В Джанавара може да бъде създаден изключителен обект, като се изгради музей на християнския Одесос. Това заяви във варненския ефир на Дарик директорът на Археологическия музей проф. Валентин Плетньов. Според него мястото е изключително подходящо за туристи, защото е близо до центъра на Варна и има места за паркиране. Руините на манастира в района доскоро са ставали жертви на набези заради фугата от медна ламарина, показваща докъде е стигал оригиналният зид. Манастирът в Караач теке пък многократно е бил проверяван от иманяри, каза още Плетньов.
Откриването на Римските терми след мащабния ремонт е планирано за 15 май. Дотогава трябва да бъдат завършени напълно новият център за посетители, книжарницата, бюфетът и рампата за инвалиди. През летния сезон се предвижда да се организират спектакли „Звук и светлина” като тези в Аладжа манастир, които миналата година са били гледани от над 7000 зрители и са генерирали приходи в размер на повече от 70 000 лв. Всички варненски музеи са спечелили през 2015 г. около 600 000 лв. Плетньов очаква по-силен сезон заради завръщането на руските туристи, които  за разлика от другите летовници имали културни интереси и били чести посетители на музеите.
Всички християнски паметници във Варна от различни периоди могат да бъдат обединени в туристически маршрут, включващ манастирите в местността Джанавара край „Аспарухово” и в местността Караач теке, както и Аладжа манастир. Проектът за реставриране на старините би струвал около 6 млн. лв., като за част от тях вече се разработват идейни проекти.
За Епископската базилика на Одесос, която се намира на кръстовището на улиците „Хан Крум” и „Княз Александър Батенберг”, също се работи върху проект. Нейното възстановяване ще струва около 500 000.
Идеята за поставяне на стъклен покрив върху английският двор в Регионалния археологически музей засега е замразена. Проектът е много скъп и обявените от общината конкурси не са предизвикали интерес сред архитектурните бюра.
Варненското златно съкровище, което в момента е в Япония, в края на годината ще бъде показано в Холандия.