Пожари бушуват във Варненска област
Пожари бушуват във Варненска област / netinfo
Опасно е положението в Белослав, където горят горски масиви, в близост до крайните квартали на града. Кметът Емил Дичев е обявил бедствено положение, но положението е почти овладяно и всеки момент, то може да бъде отменено.

Това съобщи за Дарик шефът на гражданска защита инж. Андрей Марков.

Според инж. Марков положението е сериозно и в Долни Чифлик, но още не са викали техни екипи от там.

Пожари избухнаха в близост и до Вятърната мелница във Варна и околностите на града. В района на мелницата горят тревни площи и лозя. Такива вилнеят и в тревни площи в районите на кварталите “Възраждане” и “Галата”. Огнени стихии бушуват и в района на селата Детелина и Каменар. В първото село е пламнал горски масив. Силният вятър е отвял пламъците към къщите в селото, като три са изгорели напълно, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция “Полиция”-Варна.

Всички пожарни коли на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са изпратени в отделните райони, за да потушават огнените стихии.

В гасенето са се включили и служители на “Гражданска защита”, както и по-голямата част от състава на ОДП – Варна, както и гасачески екипи.

Причината за сериозните пожари е в силния вятър, който способства бързото развитие на пламъците и обхващането на големи площи.