Почитаме Св. Мина - покровител на семейството
Почитаме Св. Мина - покровител на семейството / Sofia Photo Agency, архив

Православната църква почита паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий. От тримата най-популярен и почитан е Свети Мина, който е известен чудотворец и се счита за покровител на семейството.

Празникът на Свeти великомъченик Мина ще бъде тържествено почетен във варненския храм "Св.Атанасий".

Празничният ден ще започне със света литургия от 8.30 ч., а от 10 ч. в параклиса ще бъде отслужен водосвет, акатист към Свети Мина и петохлебие.

В притвора на църквата "Св.Атанасий", в долната част на камбанарията, се намира единственият във Варна параклис, носещ името на почитания християнски светец. Параклисът "Св. великомъченик Мина" е осветен на 18 януари 2004 г. от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Свети мъченик Мина е бил египтянин (284-305 г.). Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време властта в Рим се поделяла между императорите Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Бог.

Заловен е и жестоко измъчван, накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.