Печалбата за пристанището от Южен поток е около 2 млн. лв. за 5 месеца
Печалбата за пристанището от Южен поток е около 2 млн. лв. за 5 месеца / Дарик Варна, архив

Територията около първо и второ кейово място на пристанище „Варна Изток“ не може да бъде превърната в атракционна зона, докато там се намират производствени мощности и се съхраняват тръбите за „Южен поток“. Те носят солиден приход, като за последните 5 месеца печалбата от тях е около 2 млн. лв. при обработени 65 тона. Портът има 4-годишен договор с компанията, управляваща проекта, и дори да бъде променено трасето на газовия коридор през Турция, тръбите за него ще продължат да се разтоварват във Варна и Бургас. Това заяви в студиото на Дарик председателят на борда на директорите на „Пристанище Варна“ Димитър Атанасов. По думите му идеята за отваряне на въпросната зона не може да бъде реализирана на този етап.

Ръководството на порта все пак планира да облагороди пространството около Морска гара, за има градът по-добър облик пред пристигащите круизни туристи. При провеждането на събития и посещения на кораби в зоната ще бъдат допускани граждани, като за целта ще бъде изграден специален вход.

Атанасов отново увери, че няма да има съкращения на работници заради закупуването на нова техника, намаляване на заплатите и орязване на социалните придобивки. Според него „някой иска да превърне пристанището в арена на политически дебати“ и именно това е била причината за протеста на служителите миналата седмица. Атанасов смята, че нападките към него са лични, тъй като е първият председател на борда, който е от Варна, а не от София, и всеки ден ходел на работа. Именно доброто му познаване на средата е била причината да бъде назначен на поста от министъра на транспорта Ивайло Московски.

Новият директор на пристанището Петър Сеферов не членува в политически партии и изборът му е изцяло професионален, коментира още Атанасов.