Палят печка на дърва за Косара и четирите новородени лъвчета
Палят печка на дърва за Косара и четирите новородени лъвчета / Live.Varna.bg

Служителите на варненския зоопарк палят печка на дърва, за да осигурят комфортна температура на лъвицата Косара и четирите новородени лъвчета, пише Труд.

Бебетата се появиха на бял свят на 16 октомври, но рязкото застудяване може да им навреди, обясни шефката на Зоокъта Иванка Стоянова. Обикновено лъвиците раждат по 1-2 извън естествената си среда, което прави скорошното раждане своеобразен рекорд, обясни Стоянова.

Всички служители са изключително загрижени, защото 4-годишната Косара за първи път става майка. В тази връзка тя заедно с малките си е затворена в отделно помещение, като само един служител има достъп до тях и то само за да носи храна за лъвицата. Дори бащата Симба не трябва да влиза при тях, но той така или иначе към момента не проявява интерес към потомството си.

Заради рестриктивния достъп все още не е известен и полът на малките лъвчета. "Те са под корема й и при всяко влизане или шум се надига за да види какво става. Така може да нарани някое от малките, което ни накара да ограничим посещенията до минимум", обясни шефката на зоокъта. Тя допълни, че засега Косара ще бъде оставена сама да отгледа малките си, което не е обичайна практика при лъвовете в затворени пространства. Обикновено веднага след раждането малките лъвчета се взимали и се отглеждали от хора. Достъпът до майката и новородените ще бъде ограничен поне още месец, докато те укрепнат. Едва тогава ще им бъдат дадени имена, обясни Иванка Стоянова.