Откриват официално Международния балетен конкурс
Откриват официално Международния балетен конкурс / netinfo

Официалното откриване на XXV Межуднародния балетен конкурс ще се състои тази вечер в Летния театър. Духовият оркестър на Военноморските сили ще посрещне международното жури и официалните гости на световния форум, които ще влязат по червен килим. Знамето на форума ще вдигне Хъ Таий от Китай, а огъня на конкурса ще запали Елени Марку от Гърция.

Лауреати от предишни издания на Международния балетен конкурс във Варна ще са сред журито на ХХV юбилейно издание. Председател по традиция е акад. Юрий Григорович - един от най-големите хореографи и балетмайстори на ХХ век. Негови заместници са проф. Петър Луканов /България/, Константин Дуту /Румъния/ и проф. Сяо Сухуа /Китай/.

Част от журито са легендарната Аурора Бош от Куба, печелила медали през 1965 и 1966 г., Габор Кевехази от Унгария, лаурает от 1972 и 1974 г., Кеничи Соки от Япония, лауреат през 1994 г. Член на журито за пръв път тази година ще бъде Максимилиано Гера, който блесна през 1988 г. и спечели златен медал. Обожаваният от балетоманите артист ще участва и в галаконцерта на финала на конкурса. В журито ще седне Клотилд Вейе - етоал на Гранд опера в Париж и балетмайстор. Тя става лауреат във Варна през 1978 г. Българските балерини Вяра Начева, медалист от 1994 г. и Евгения Кръстева - с приз от 1974 г. също ще пишат оценки в журито от международно признати педагози, балетмайстори и артисти.

В международното жури са още проф. Валентин Елизарев от Беларус, Елдар Алиев от САЩ, Мерих Бахар Чименджилер от Турция, прох. Сун Хи Ким от Корея, Турсинбек Нуркалиев от Казахстан и проф. Хикмет Мехмедов от България.

66 състезатели от 20 страни ще играят пред конкурсния огън. 31 състезатели в старша възраст и 35 в младша ще излязат пред жури и публика. Повечето големи световни балетни школи ще бъдат представени в ХХV юбилейно издание. Млади артисти от Русия, Беларус, Украйна, Китай, Корея, Япония, Куба, САЩ, Холандия, Швеция, Унгария, Гърция и България ще мерят талант и умения за наградите. Особено впечатление прави голямата група на японските участници - 13 души. Сериозно - с група от 8 души, е присъствието и на балетисти от Корея, чиято школа триумфира на предишното издание на конкурса. 7 претенденти идват от САЩ, 6 от Казахстан. България е представена от 4 балетисти.

По традиция участниците и тази година ще се състезават в три тура с произведения от световната балетна класика и съвременна хореография.

За първи път конкурсът ще се проведе без присъствието на доц. Емил Димитров-мениджърът, който изгради първото в света танцово състезание. Той се явява движещата част до последния си час. В негова чест ще се връчи специална награда-скулптура на  Борис Андреев-Реджо.. Тя ще се присъди заедно със златния медал и ще е на името на доц. Димитров.

Патрон на XXV Международен балетен конкурс е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Събитието ще премине под почетния патронаж на UNESCO.