Откриват медицинска дисциплина, нова за страната
Откриват медицинска дисциплина, нова за страната / netinfo
Първият в страната център по имплантология – дисциплина, която е модерна част от денталната медицина, ще бъде изграден във Варна, заяви във варненското студио на Дарик проф. д-р Анелия Клисарова – председател на общинската комисия по “Здравеопазване” и ректор на Медицинския университет. За момента в България няма център, в който студенти да се обучават по дисциплината. През лятото обаче в морската столица ще стартират първите курсове по имплантология с продължителност една календарна година, след които ще се връчват международни сертификати за работа, увери проф. Клисарова.

Вече има указ от Народното събрание за откриването на нов факултет по фармация във Варна. Тази година по специалността ще бъдат разкрити 20 места - държавна поръчка, съобщи още ректорът на Медицинския университет. Учебните програми вече са изготвени, тече конкурс за преподаватели. От 1-ви март стартира и свободноизбираемата дисциплина “морска медицина”, по която за момента има записани 12 студенти.

По думите на д-р Клисарова до месец юни тази година ще бъде направена и първа копка на строежа на сградата на новата АГ болница във Варна. За проектирането й вече са отпуснати 600 хил. лв. Съдбата на старата сграда, която не отговаря на необходимите стандарти, ще бъде решена от Общинския съвет.