От утре е забранен риболовът в защитени територии
От утре е забранен риболовът в защитени територии / netinfo
От утре до 29 февруари 2008 година е забранен риболовът в защитените местности “Шабленско езеро” и “Дуранкулашко езеро”. Двете защитени територии имат приети планове за управление, утвърдени със заповед на министъра на околната среда и водите.

Съгласно режимите разрешеният период за риболов е от 1 до 31 март и от 1 юли до 31 октомври, само от брега на водоемите и на определените за целта места.

В двете защитени територии се извършват ежедневни проверки от експерти и специалисти към РИОСВ-Варна. За резултатите от проверката се изготвят констативни протоколи, а за установените нарушения се съставят актове.

От началото на годината до този момент са съставени 27 акта за нарушаване на разпоредбите на плановете за управление на двете защитени територии. С цел намаляване на нарушенията са поставени две нови информационни табла по режимите, определени в защитената местност “Шабленско езеро” и защитената местност “Дуранкулашко езеро”. Таблата са поставени на брега на езерата и дават информация на посетителите за забранените и разрешените дейности в защитените територии.

Физическо лице, което осъществява дейност на защитена територия в нарушение на Закона за защитените територии, се наказва с глоба от 500 до 5 000 лева.