Още 1800 кофи за разделно сметосъбиране чакат да бъдат разпределени
Още 1800 кофи за разделно сметосъбиране чакат да бъдат разпределени / netinfo
От 2 седмици Община Варна осъществява кампания за разделно сметосъбиране на територията на града, съвместно с фирма “Екопак” и “Титан-Ас”. На 180 места в морската столица са разположени кофи тип “бобър” в три цвята. В зелената се изхвърля стъкло, в жълтата – пластмасови изделия и опаковки, а в синята – хартия. До момента успеваемостта на кампанията е 5 %, каза за Дарик г-жа Величка Кръстева, зам.-управител на фирма “Титан-Ас”. За сравнение тя посочи Германия, където при въвеждане на разделното сметосъбиране преди 20 години, успеваемостта е била 15 %.

Още 1800 “бобъра” чакат на площадката на “Титан-Ас” да бъдат разпределени на различни места във Варна. Местата трябва да бъдат определени от районните кметства, като за целта е необходимо да бъдат изградени специални площадки за кофите. В районите “Одесос” и “Приморски” обаче няма как да бъдат изградени такива площадки поради липса на достатъчно място по улиците в централната част на града, уточни Анна Дивери, началник сектор “Устойчиво развитие и екологичен контрол” към общината.

Величка Кръстева от “Титан-Ас” алармира и за инцидент с “бобър” на ул. “Цамблак” и “Ак. Попов”. На 15 май през нощта една от кофите там е изгоряла, най-вероятно заради недобросъвестно изхвърляне на незагасен фас в хартията.