Осем процента от туристите избират България заради културно-историческото наследство
Осем процента от туристите избират България заради културно-историческото наследство / Дарик Варна
Осем процента от туристите избират България заради културно-историческото наследство
74953
Осем процента от туристите избират България заради културно-историческото наследство
  • Осем процента от туристите избират България заради културно-историческото наследство

Около 8 процента от всички туристи, които посещават България, я избират като дестинация заради културно-историческото наследство. Това обясни зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, който се включи в откриването на Седмия Черноморски туристически форум във Варна.

„Сезонният туризъм се изчерпа преди 15 години. Никой вече не ходи на море, за да се пече на пясъка. Обикновено туристите искат да съчетаят почивката си с културен, религиозен туризъм, свързан с местните традиции и обичаи“, отбеляза Ботев и заяви, че има повишен интерес от страна на австрийските гости, поставящи на първо място като мотив да ни посетят историята и културата на България. Ръст бележат и туристите от Франция, Испания и Италия. Заради проявен интерес и запитвания се разработват маршрути за религиозен и исторически туризъм специално за гостите от Русия.

6,7 на сто повече чужденци са дошли у нас през първите седем месеца на годината. Руският пазар е засилил присъствието си с 1,7 %. 4,6 %  е спадът при украинския. Директният принос на туризма към бюджета е 3,2 милиарда евро, посочи зам.-министърът.

Крайно време е в България да има Министерство на туризма, което да бъде опора на бранша, изрази мнение кметът Иван Портних и подчерта ролята на държавата за развитието на сектора.

„Аз бих извел като приоритет и работата по социализацията на програмата "Виа Понтика 2", защото се получи отново една регионална диспропорция в по-предходния мандат на правителството. На практика бяха инвестирани не малко средства на юг и значително по-малко на север, така че и държавата трябва да окаже своята роля, тъй като става въпрос за сериозни пари“, коментира Портних. Той обясни, че тази година има ръст на круизните туристи и увери, че се работи по идеята за отваряне на зоната около Морска гара, за да бъдат посрещани пасажерските кораби в приветлива среда с пряка връзка към историческото ядро на града.

Големият проблем у нас е не че нямаме обекти, а че не умеем да ги превърнем в туристически атракции, смята Бранимир Ботев. По негови данни Аладжа манастир например се посещава едва от 50 хиляди души годишно, а Римските терми, които са трети по големина в света, биха могли да бъдат изключителна атракция. Според зам.-министъра голям успех за Варна е привличането на директна турска авиолиния без общината да инвестира за целта нито лев.

Какво още каза зам.-министър Ботев, чуйте в звуковия файл