Обучават прокурори как да борят компютърната престъпност
Обучават прокурори как да борят компютърната престъпност / netinfo
„Компютърна престъпност, пране на пари, отнемане на незаконно придобити печалби и имущество” е темата на българо-германския двудневен семинар за съдии от Варненския и Бургаския апелативен съд, който започва утре на „Златни пясъци”. Този род престъпни деяния се развиват чрез глобалната мрежа в световен мащаб, нанасят значителни финансови вреди на държавите, а чрез съвременните форми за пране на пари много често се финансира тероризъм.

За трета поредна година по инициатива на Апелативния съд във Варна и в рамките на установеното сътрудничество с Германската агенция за международно правно развитие, съдиите от апелативния район ще бъдат обучавани в приложението на европейските изисквания и законодателство в областта на гражданското и наказателно право. След обученията за противодействие на организираната престъпност, за европеизацията на наказателното право на държавите членки на ЕС и приложението на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, идва ред на усвояване на европейската практика в областта на законодателството за престъпления, базирани на съвременните информационни технологии.

Лектори на семинара край Варна ще бъдат Валтер Зелтер – бивш Главен прокурор на Дюселдорф и адвокат и Д-р Щефан Трунк – старши прокурор в прокуратурата на Дюселдорф и преподавател в Юридическия факултет на университета „Хайнрих Хайне”.