Общината ще съдейства в борбата с рак на шийката на матката
Общината ще съдейства в борбата с рак на шийката на матката / netinfo

Общината ще имунизира 1130 ученички срещу рак на шийката на матката, съобщиха от АГ болница. Профилактиката ще включи и преглед и цитонамазка. Като част от световната седмица за борба със заболяването, която тече в момента, са предвидени безплатни прегледи в АГ болница до събота.

Статистиката сочи, че в България годишно умират около 400 жени от коварното заболяване, което означава поне една жертва на ден. В Европа умира една жена на всеки 18 минути, а в света на всеки 2 минути. Пикът на болестта според специалистите е между 35 и 45 години. Според данни на онкологичния диспансер този тип рак се нарежда на второ място като причинител на смърт след рака на гърдата.

Основната причина за високата смъртност според специалистите е ниската информираност, липсата на профилактика и късната диагностика. Ракът на шийката на матката има вирусен произход. Част от щамовете не са злокачествени, но други са и само един контакт с тях може да доведе до изменения в клетките, заявяват медиците. Човешкият папилома вирус е най-разпространянвания по полов път.