Общината отново си иска Юнашкия салон от държавата
Общината отново си иска Юнашкия салон от държавата / Дарик Варна, архив

Община Варна прави пореден опит да си върне собствеността върху Юнашкия салон. За целта в края на миналата година до премиера Пламен Орешарски и министъра на спорта Мариана Георгиева са отправени писма с молба за положително становище символът на варненския спорт да бъде изваден от активите на „Национална спортна база" ЕАД и прехвърлен безвъзмездно на общината. Това стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

Сградата на Юнашкия салон, с уникални и дървени орнаменти и колони, е построена през 1910 г. по проект на бележития варненски архитект Манол Стателов. Сградата е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г. Построяването на Юнашкия салон е станало възможно благодарение на местното Гимнастическо дружество „Черноморски юнак", осигурило средства чрез дарения от своите членове и граждани. Активна подкрепа в начинанието по строителство е оказала и Варненската градска община, като гарант по кредит от БНБ в размер на 20 000 лева, посочва кметът на Варна Иван Портних в писмата си до премиера и спортния министър.

Към настоящия момент сградата е изоставена и необитаема, като се нуждае от цялостно обновление. Община Варна поема инициативата за промяна, с която Юнашкият салон да възвърне своята слава като символ на града и да заеме достойно място в общата визия на бъдещата културна столица на Европа. Община Варна има активната подкрепа на спортните клубове в града и на всички варненци да бъде възстановена собствеността на салона в полза на общината, пише още кметът.

С решение на комисията по собственост и стопанство на кмета бе възложено да изготви искане до министъра на регионалното развитие, чрез областния управител, за безвъзмездно придобиване на имота, и сключване на договор с областния управител,след решение на Министерски съвет.Желанието на общината е Юнашкият салон, като спортен обект и елемент на общинската социална инфраструктура, да бъде изцяло реновиран и да се впише в новата визия на площад „Митрополит Симеон". Площадът, който граничи със салона, е заложен като обект в проекта „Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони за обществен отдих на град Варна", който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие".

Въпросът със собствеността над сградата символ на варненския спорт се поставя от години от местната власт и спортната общественост. Преди няколко години дори тръгнаха слухове, че съоръжението ще бъде съборено и трансформирано в сграда за други цели. По време на кметуването на Кирил Йорданов бе лансирана и идеята за превръщане на най-старата спортна зала на Варна в музей на спорта.

През май 2012 година от „Национална спортна база" ЕАД обявиха, че сградата ще претърпи основен ремонт на стойност минимум 700 000 лева, който така и не започна.

Юнашкият салон е най-старата спортна зала на Варна, построена през 1909 г. с пари от Oбщинатa. Първоначално салонът е бил предназначен за дейността на гимнастическо дружество "Черноморски юнак".

През 1995 г. имотът бе актуван като общинска собственост. Три години по-късно "благодарение на" областния управител Добрин Митев Юнашкият салон мина в ръцете на държавата и беше включен в активите на "Национална спортна база". По-късно кметът Кирил Йорданов заведе дело за собствеността на Юнашкия салон.

През 2008 г. Варненският окръжен съд присъди емблематичната сграда на общината, но по-късно Върховният касационен съд отмени това решение.