Няма желаещи да плащат най-пикантния данък
Няма желаещи да плащат най-пикантния данък / www.sxc.hu

Нито една компаньонка не е платила патентен данък през изминалата 2010 г. във Варна. Това съобщи за Дарик Светлозара Стоянова, началник отдел Обслужване на данъкоплатци в Общината.

Така се потвърждава тенденцията от последните 3 години. От 2008 г. насам, откакто средствата от патентния данък се събират от общините, нито една варненска компаньонка не е плащала налога. Ситуацията бе същата и преди, когато данъкът се събираше от НАП. Според закона за облагане на физическите лица и фирмите, всяка компаньонка или компаньон, без значение къде в община Варна практикува, трябва да плати за това годишен патентен данък в размер на 6440 лв.

Според данните на отдел Обслужване на данъкоплатци, през изминалата година нито лев в общинската хазна не е влязъл и от заложните къщи. Те дължат и най-високия патентен данък - 28 000 лв. 12 са платилите патентен данък за масажисти, гадатели, екстрасенси и биоенерготерапевти. За масажисти налогът е е 1680 лв. за практикуване в центъра и 1300 в кварталите. Гадателите пък са длъжни да платят 5600 лева, без значение къде в общината развиват дейността си.

Патентен данък дължат физическите лица и едноличните търговци. Регистрираните по ДДС фирми не попадат в това число. Възможно е и някои от практикуващите споменатите професии да се отказват. Това са вероятните причини платилите патентен данък да са все по-малко, според данъчния специалист.

През 2010 г. приходите от патентен данък в Община Варна са били в размер на 760 534 лв. Тази година се очакват 750 000 лева. Толкова са заложени в Бюджет 2011, който ще бъде гласуван утре от местния парламент.