Новият Варненски митрополит - Йоан или Серафим?
Новият Варненски митрополит - Йоан или Серафим? / снимки: Дарик Варна

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата излъчени от Епархийския съвет кандидати за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Бюлетина за Йоан са пуснали 22 от общо 30 епархийски съветници. За Серафим бюлетините са 19.

Процедурата по гласуване бе повторена два пъти, тъй като при първото гласуване повече от половината гласове успя да събере единствено епископ Йоан. При второто най-голяма подкрепа получи Серафим.

Епископ Борис, който при касирания вот от 17 ноември събра най-много гласове - 17, днес получи 11 при първото гласуване и едва 2 гласа при второто.

Кои са двамата избрани кандидати?

Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. Постриган е за монах от бъдещия Ловчански митрополит Гавраил. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. През следващите 10 години той е най-близкият сътрудник на патриарха. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит (сега Неофит).

Мелнишкият епископ Серафим (светско име Динко Динков) е роден през 1974 г. в бургаското село Зорница. Завършил е Лесотехническия университет в София. През 1997 г. е приет за послушник в манастира „Свети Георги" край Хаджидимово, Неврокопска епархия. Духовният му старец митрополит Натанаил го подстригва за монах през 2000 г. и на следващия ден го ръкополага за йеродякон. Същата година на Игнажден е ръкоположен и за йеромонах, а през 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. През 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир. Завършил е с отличие Богословския факултет на Софийския университет. През 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки в храм „Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Невркопския митрополит.

Решението на Епархийския съвет бе прието с възторжени възгласи, ръкопляскания и прегръдки от събралите се пред залата за избори около 60 миряни. Те търпеливо и пеейки църковни песни изчакаха 2 часа, колкото продължи гласуването.

Този път изборът беше по съвест, смятат вярващите. Пред Дарик възрастна жена не скри, че е много доволна от днешния избор. Друга сподели, че „ни е отминала голяма беда". Най-често споменаваните от миряните думи след избора бяха „Слава богу".

Събралите се пред Църковното настоятелство миряни носеха и плакати. Един от тях гласеше „Не поругавайте паметта на митрополит Кирил".

Новият Варненски митрополит  Йоан или Серафим
netinfo

Популярният с нестандартите си идеи варненски зевзек Росен Марков също не пропусна възможността да издигне поредния си предизвикателен плакат.

Новият Варненски митрополит  Йоан или Серафим
netinfo

Днес 30-те епархийски съветници гласуваха за втори път кой да наследи починалия дядо Кирил. На първите избори, състояли се на 17 ноември, бюлетина за игумена на Бачковския манастир епископ Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Проватския епископ Игнатий от Сливенската епархия - 16. Вотът обаче бе касиран от Светия синод след жалба на епархийски избиратели.

Ако Светият синод приеме, че епархийският избор е протекъл изрядно съгласно Устава на Българската православна църква, след седмица ще се състои и финалният избор. На 22 декември патриарх Неофит и митрополитите ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.